Nowoczesna architektura : University of Oxford Mathematical Institute / RVA

RVA Rafael Vi.
Oly Architekci właśnie ogłosili oficjalny przełom w ich Math Institute na Uniwersytecie w Oksfordzie.
Przed rozpoczęciem projektu wydział matematyki w Oxfordzie był rozproszony po całej uczelni w różnych lokalizacjach.
Firma RVA otrzymała zlecenie na dostarczenie rozwiązania projektowego, które zapewniło scentralizowany budynek dla całego działu, aby stworzyć zrównoważone środowisko dla pracowników akademickich.
potrzeba prywatności z rosnącym znaczeniem współpracy interdyscyplinarnej.
Więcej o projekcie po przerwie.
Nowy obiekt zapewni przestrzeń roboczą dla zróżnicowanej społeczności ponad 500 matematycznych badaczy i personelu pomocniczego, w tym wykładowców, naukowców i studentów studiów podyplomowych.
Dodatkowo, instytut będzie zawierał 3 teatry, największy holding 366 osób, aby zapewnić bardzo potrzebne miejsce na wydziały i wykłady uniwersyteckie.
Głównym elementem projektu jest ogromne atrium rozciąga się na całej długości budynku w celu ustalenia wizualnych połączeń między piętrami.
Elewacja jest bezpośrednim odniesieniem do modelu Instytutu Matematycznego dla biur wydziałowych, a to objawia się poprzez komórkową sieć kamieni, która mieści biura.
Ekrany słoneczne ożywiają zewnętrzną stronę, a zielony dach rozchodzi się o wartości izolacyjne budynku, kontroluje spływ wody deszczowej, poprawia różnorodność biologiczną i zmniejsza efekt miejskiej wyspy ciepła.
Projekt zapewni również około 500 miejsc parkingowych dla rowerów, aby zachęcić wykładowców i studentów do korzystania z alternatywnego transportu (już popularna opcja w przyjaznym dla rowerów Oxfordu).
Takie cechy obniżą emisję dwutlenku węgla w budynku, z deklarowanym celem BREEAM Excellent.
[patrz też: blachy miedziane, szyny prądowe, magnesy neodymowe ]

Powiązane tematy z artykułem: blachy miedziane magnesy neodymowe szyny prądowe